Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Lezing over het thema 'Karel V'

Op Dinsdag 11 maart 2008 spreekt Prof. Dr. Raymond Buve spreken over het onderwerp “Karel V”.

Professor Buve gaf eerder een lezing in November 2006 over het onderwerp : Latijns-Amerika in beweging”; Tot 1998 was hij als hoogleraar voor de geschiedenis van Latijns-Amerika verbonden aan de Rijks-universiteit van Leiden en was hij directeur van de sectie Latijns-Amerikaanse studies aan de letteren-faculteit

De spreker tekent bij deze lezing aan :
“Als Karel in 1500 wordt geboren is de tocht van Columbus acht jaar geleden en Brazilie net ontdekt door de Portugezen. Toch moeten de grote veroveringen nog komen, want veel verder dan het Caraibische gebied zijn de Spanjaarden nog niet en het lijkt voorlopig nog teleurstellend. De echte doorbraak in de conquista komt pas in de jaren 1519-21 als Karel koning van Spanje is. Hij legt als jonge koning meteen beslag op de inkomsten uit de Indien en bedenkt zijn seigneurs uit de Lage Landen. Dat wekt veel kastiliaans verzet. Onder Karel·s bewind wordt tussen 1520 en 1550 de basis gelegd voor de politiek-administratieve en kerkelijke structuur van de Spaanse Amerika·s. Dat wordt vooral gedaan door Karel·s uitstekende kanseliers, de Italiaanse kardinaal Mercurio Arborio di Gattinara en na diens dood in 1530 door de Kastiliaan Juan Gines de Sepulveda. Heeft Karel zelf er ook mee te maken gehad? Karel was een pragmaticus die veel door de vingers zag als het wat opleverde en zo geschiedde”

Deze lezing (in het Nederlands) zal plaats vinden in Amrath Hotel Pierre, Leenderweg 80 (parkeren aan de achterzijde), en begint om 20:15 uur.